Punkki koiralla – miten punkit poistetaan koirasta

Punkki koiralla – miten punkit poistetaan koirasta

Kesä on tuloillaan ja se tietää yhtä asiaa: punkit yleistyvät. Etenkin koirat, jotka saavat kulkea paljon vapaana metsässä ja pihapiirissä ovat suuressa riskissä saada punkin pureman. Punkit elävät pääasiassa korkeassa ruohossa ja aluskasvillisuudessa, mutta periaattessa niitä voi tarttua mukaan mistä tahansa muualtakin.

Punkki koiralla on aina vakava asia. Punkit nimittäin levittävät borrelioosia ja babesiaa ja hoitamattomina nämä taudit voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita, jopa kuoleman.

Siksi on tärkeää tarkastaa punkit päivittäin, jos koira on ollut ulkona. Mitä nopeammin punkit poistetaan, sitä pienempi tautiriski on. Borrelioosin tapauksessa puremasta tartuntaan menee tavallisesti vähintään 12 tuntia. Jos punkki poistetaan koirasta siis nopeasti, ei tauti tavallisesti tartu, vaikka purema olisikin jo tapahtunut.

On suositeltavaa tarkastaa koira heti ulkoilun tai lenkin jälkeen.

Tavallisesti pää, korvat, kaula, maha ja raajojen sisäpuolet ovat puremaherkkää aluetta. Punkki pyrkii etsimään paikan, jossa turkki on harvempaa ja iho ohutta, jolloin se pääsee helpommin puremaan ja syömään.

Huomaathan, että punkit eivät ole aina saman kokoisia. Jo syönyt punkki on selvästi suurempi kuin ruokailua odottava punkki.

Miten punkki poistetaan koirasta?

Punkki poistetaan punkkipihdeillä. Erikseen tähän tarkoitukseen suunnitellut pihdit varmistavat, että punkki irtoaa turvallisesti.

Älä ikinä purista punkkia. Puristaminen voi aiheuttaa punkin sisällön siirtymisen suoraan puremakohdan kautta koiran verenkiertoon.

Ei ole myöskään suositeltavaa kokeilla mitään erikoisia kotikonsteja kuten voita, öljyä tai kemikaaleja. Ne voivat aiheuttaa punkin oksentamisen tai rikkoutumisen. On parempi luottaa kunnon punkkipihteihin.

Tarkasta aina, että punkki on irronnut kokonaisena. Taudit voivat levitä pelkästä punkin suuosastakin.

Voiko punkkeja torjua etukäteen?

Kyllä voi. Tosin ihmiset ovat hyvin eri mieltä erilaisten punkkitorjunta-aineiden toimivuudesta. Mutta meidän mielestämme aina kannattaa pelata varman päälle ja kokeilla miten tuotteet toimivat.

Punkin estoon on olemassa koirien punkkipantoja sekä erilaisia suihkeita ja voiteita. Suihkutettavan punkkikarkoitteen ja voiteen tarkoitus on estää punkin kiinnittyminen.

Sekä pannat että suihkeet sisältävät usein dimetikonia, joka on myrkytön ja täysin turvallinen niin koirille kuin ihmisillekin.