Nirso koira – miten korjata ruokavaliota ja tapoja

Nirso koira – miten korjata ruokavaliota ja tapoja

Omistatko koiran, jolle ei tunnu kelpaavan mikään muu kuin tietyt ruoka-aineet, kuten ihmisten tarjoamat herkut ja namipalat? Tällainen nirsoilu voi tuntua huonolta käytökseltä, mutta sen lisäksi se voi johtaa koiran terveysongelmiin, mikäli koira ei saa tarpeeksi monipuolisesti ravintoaineita. Mutta voiko nirsolle koiralle opettaa uusia ruoka-aineita vai meneekö loppuelämä nirsoillessa ja syödessä vain tiettyjä ruokia? Lue läpi muutamat vinkkimme, niin tulevaisuudessa koirallesi saattaa kelvata muutkin ruoka-aineet kuin tällä hetkellä kaupaksi käyvät koiranmakkarat ja herkkupalaat.

Nirsoilun syitä

Koiran nirsoilun syyksi tulee usein ensimmäisenä mieleen koiran liiallinen hemmottelu, mutta taustalla voi olla paljon muutakin, jotka aiheuttavat tällaista ruokakäyttäytymistä. Mikäli nirsoilu on yhtäkkistä ja aiemmasta käytöksestä poikkeavaa, tulisi koiran terveys tarkistuttaa. Koira voi oireilla joistain sairauksista ruokahaluttomuudella. Koira voi kärsiä närästyksestä tai sillä voi olla kipuja. Vie koira eläinlääkärin tarkastettavaksi, jotta sairaudet voidaan poissulkea.

Onko koiran hampaat kunnossa? Jos koiralla on ongelmia ikenien tai hampaiden suhteen, voi kipu tai tulehdustila tehdä syömisestä epämukavaa tai kivuliasta. Suun terveystarkastus hoituu eläinlääkärissä. Pidä säännöllisesti huolta koiran suun terveydestä.

Milloin viimeksi olet kiinnittänyt huomiota koiran saaman ruuan määrään? Voiko olla mahdollista, että annokset ovat liian suuria? Jotkut koirat eivät syö enempää kuin mitä tarvitsevat, joten siksi ne saattavat jättää syömättä. Koiran liiallinen ruokkiminen ilmenee luonnollisesti ylipainona, joten tämä seikka kannattaa tarkistaa. Koiran ruokahalun voi saada normaaliksi hoitamalla ruokavalion ja ruuan määrän kuntoon.

Liiallinen herkuttelu

Tarkista, kuinka paljon koirasi saa todellisuudessa herkkuja. Vaikka et itse palkitsisikaan koiraa herkuilla, tarkista muilta, ovatko he toimineet näin. Koira voi tottua herkkuihin ja oma ruoka voi käydä yksitoikkoiseksi ja tylsänmakuiseksi. Perheen lapsille kannattaa opettaa, ettei koiralle saa antaa herkkuja ilman lupaa. Näin pysyt kärryillä kaikesta koiran syömisestä ja voit päätellä, saako koira liikaa herkkuja. Koirat oppivat nopeasti, että omasta ruuasta kieltäytymällä se kyllä saa pian jotain parempaa herkkua. Tästä voi tulla kierre, jonka seurauksena koira ei ikinä syö omaa ruokaansa, vaan odottaa aina parempaa. Tässä kohtaa ihmisen tulisi pistää jarrut päälle ja olla antamatta tuota parempaa herkkua.

Herkuttelu saattaa aiheuttaa vatsavaivoja. Jos herkkujen seassa on jatkuvasti jotain epäsopivaa, kuten sipulia tai liikaa suolaa, aiheuttavat nämä koiralle oireita, joihin voi kuulua myös ruokahaluttomuus. Koiran on hyvä saada säännöllisesti terveellistä ruokaa, joka sopii sen vatsalle.

Pennun syömättömyys

Jos kyseessä on pentu, voi satunnainen, väliaikainen syömättömyys olla normaalia. Silloin, kun pentu on virkeä, iloinen ja jaksava, ei syytä huoleen ole. Jos syömättömyys kuitenkin jatkuu pidempään kuin vuorokauden, tulisi pennun ruokailuun kiinnittää entistä enemmän huomiota. Ovatko ruoka-annokset sopivia? Ruokitko pentua kenties liian usein? Tarkista myös, etteivät muut perheenjäsenet täytä turhaan pienen pennun vatsaa antamalla liikaa herkkuja. Usein hampaita tekevä pentu saattaa jättää aterioita väliin. Hampaiden vaihtumisesta aiheutuvaa kipua ja ienten turvotusta voi helpottaa esimerkiksi jäädytetyllä lihalla tai porkkanalla.

Useamman koiran talous

Onko perheessä useampi koira? Joskus toisten koirien ruokakäyttäytyminen vaikuttaa muihin koiriin. Jos syömättä oleva koira kokee jäävänsä lauman hierarkiassa viimeiseksi, voi sen syöminen jäädä vähemmäksi kuin muiden koirien. Arvojärjestyksessä viimeinen koira jättää oman ruokansa muille. Sama, jos joukossa on koira tai koiria, jotka vievät toisten ruokia tai puolustavat omaansa, voi joku koira tuntea olonsa epävarmaksi tai ahdistuneeksi. Tällaisissa tilanteissa koirien ravinnonsaanti tulee turvata eli hyvä keino on eristää koirat ruokailun ajaksi. Näin koirat eivät häiritse toisiaan ruokailutilanteissa, vaan kaikille riittää ruokaa.

Kokeile näitä keinoja

Jos koiran nirsoilu ei johdu terveysongelmista, on muutama keino, joita voit kokeilla nostaaksesi koiran ruokahalua ja saadaksesi sen syömään tarjoamaasi ruokaa. Koira ei voi olla perheestä se jäsen, joka määrää, mitä syödään. Sinä päätät.

Saako koira syödä milloin haluaa vai onko sillä tietyt ruoka-ajat? Päätä säännölliset ruokailuajat, joista ei lipsuta. Tarjoa ruoka koiralle aina samaan aikaan ja jos koira ei syö ruokaa, on ruokailu ohi ja ruokakippo viedään pois. Jos mietitään koiran luontaisia elintapoja, ei niillä olisi luonnossa ruokaa jatkuvasti tarjolla vaan ruoka olisi metsästyksen tulosta. Koira ei siis pahastu yhteen tai kahteen päivittäiseen ruokakertaan rajoitetusta ruokailusta, vaan tällainen ruokailurytmi on nimenomaan luonnollista koiralle. Pahinkin nirsoilija voi oppia syömään sitä, mitä on tarjolla, kun tätä tapaa noudatetaan tiukasti joka päivä. Älä lannistu, jos et onnistu heti ensimmäisenä päivänä. Jatka sinnikkäästi, niin koira kyllä alkaa syömään.

Yksi koiran ruokahalua lisäävä keino on laittaa koira tekemään töitä ruokansa eteen. Anna koiralle jokin yksinkertainen tehtävä, jonka se jo osaa ja anna ruoka sille vasta sen jälkeen. Koira syö ruuan mielellään usein tällaisessa tilanteessa ja kun ruoka on saatu maistumaan tarpeeksi pitkään, jää ruokailu koiralle rutiiniksi.

Liikkuuko koira tarpeeksi? Joillekin koirille riittää muutama kävelylenkki päivässä, mutta toiset tarvitsevat paljon enemmän liikuntaa. Liikunnan vähyys voi vaikuttaa suoraan ruokahaluun. Sama pätee toisinpäin: paljon liikkuva ja iso koira tarvitsee enemmän ruokaa kuin pieni, joka ei liiku paljoa. Jos koiralle tarjotaan jatkuvasti herkkuja, se ei välttämättä jaksa enää syödä päivän ruokaa.

Varsinkin pienen koiran vatsa täyttyy nopeasti eikä ihme, jos sen vatsaan ei mahdu suurta annosta.

Joskus yksinkertainen keino on vaihtaa ruokaa. Koira osaa vältellä sellaista ruokaa, joka ei sille sovi tai josta se ei pidä, joten se saattaa vältellä tiettyä ainesosaa sisältävää ruokaa.

Markkinoilta löytyy varmasti muita saman hintaluokan koiranruokia, joita kannattaa kokeilla. Toinen keino on lisätä koiran ruoka-annokseen esimerkiksi pieni nokare raakaa lihaa. Kun vaihdat koiranruokaa, saattaa koiralla ilmetä kahden ensimmäisen viikon ajan ilmavaivoja tai muita vatsavaivoja. Tämä menee yleensä kuitenkin ohi. Jos vatsavaivat kestävät pidempään, ruoka saattaa sisältää sellaisia ainesosia, joille koira on yliherkkä. Varmista, että valitsemasi koiranruoka on valmistettu hyvistä raaka-aineista, joista koira hyötyy. Useat koiranruokavalmistajat lisäävät ruokiin täysin turhia ainesosia, joita on käytetty ruokamassassa, mutta joista koira ei hyödy lainkaan.

Ruokapäiväkirja

Paras tapa seurata koiran ruokailutapoja on kirjoittaa aiheesta päiväkirjaa. Kirjoita ylös koiran kaikki ruokailut, mukaanlukien herkut ja palkinnot. Kirjoita lisäksi merkinnät, kuinka koiran vatsa toimii ja millaisia ulosteita koira tekee. Näin saat hyvän kuvan siitä, kuinka koira todella ruokailee ja ruokapäiväkirjaa on hyvä näyttää tarvittaessa myös eläinlääkärille. Voit myös lisätä tietoa koiran päivästä, esimerkiksi normaalia stressaavammista tilanteista tai yksinjäämisestä. Nämä voivat nimittäin vaikuttaa ruokahaluun. Ruokapäiväkirjan avulla pystyt yhdistämään tietyt tapahtumat ja syömättömyyden, mikäli niillä on yhteys.Ruokapäiväkirjasta voi ilmetä myös esimerkiksi allergiat.
Koira voi olla allerginen esimerkiksi naudalle, vehnälle, kalalle, kananmunille tai soijalle.

Allergia voidaan todeta noudattamalla ruokavaliota, jossa allergisoivat ainesosat jätetään pois. Jos syömättömyys palaa normaaliin ruokavalioon palatessa, voi koira olla allerginen. Allergia on voinut aiheuttaa koiran syömättömyyden.