Koiran rokotukset – milloin pentu tai aikuinen koira rokotetaan

Koiran rokotukset – milloin pentu tai aikuinen koira rokotetaan

Koiran rokotukset ovat jokaiselle koiran omistajalle osa arkea. Ne kuuluvat koirien terveydenhuoltoon aina pennusta aikuiseksi asti. Samaan tapaan kuin ihmisilläkin. Koira pitäisi aina rokottaa ainakin raivotautia (rabies), penikkatautia, kennelyskää ja parvovirusta vastaan.

Pennun rokotukset

Tavallisesti noin 7-9 viikon iässä pentu rokotetaan nelosrokotteella tarttuvaa maksatulehdusta, parvovirusripulia, penikkatautia, ja kennelyskää aiheuttavaa parainfluenssaa vastaan. Tämä rokote suojaa pentua kuitenkin vain lyhytaikaisesti ja rokotteen vahvenne tulee antaa noin 12-16 viikon (viikko 12 suositeltu) iässä.

Nämä rokotukset ovat erityisen tärkeitä pennulle, sillä sen on tärkeä tutustua ympäristöönsä, ihmisiin ja muihin koiriin – ja ilman oikeita rokotuksia koira voi saada tartunnan muilta koirilta tai ympäristöstään.

Muistathan, että koiran madotus tulee hoitaa noin viikkoa ennen vahvennerokotusta. Siis pennun madotus viikolla 11 ja rokotus viikolla 12.

1 vuoden rokotus

Tavallisesti penikkataudin, maksatulehduksen, parvon, parainfluenssan ja raivotaudin vahviste annetaan noin vuoden iässä.

Yleensä kaikki eläinlääkärit tekevät koirien rokotusten yhteydessä myös terveystarkastuksen, jossa varmistetaan että koira on terve ja mitään esteitä rokottamiselle ei ole.

Aikuisen koiran rokotukset

Aikuinen koirakin tulee rokottaa tasaisin väliajoin. Tavallisesti suositellään, että niin sanottu nelosrokote (penikkatauti, maksatulehdus, parvo ja parainfluenssa) otetaan noin kolmen vuoden välein. Lisäksi erillinen rabies- eli raivotautirokotus tulisi ottaa kolmen vuoden välein. Parainfluenssarokotus tulisi antaa koiralle vuosittain.

Rokotettavat taudit

  • Penikkatauti: Tavallisesti ensimmäinen penikkataudin oire on kuume, joka nousee noin 3-6 päivän jälkeen tartunnasta. Lisäksi muita oireita ovat ruokahaluttomuus, ripuli ja yleistilan heikentyminen (usein vähäistä). Lisäksi silmä- ja sierainvuoto ja risatulehdus ovat mahdollisia oireita sairauden alussa.
  • Parvovirus: Lyhyemmin CPV-2 on parvovirusripulin aiheuttaja. Tautia esiintyy kaiken ikäisillä koirilla ja se on vaarallinen etenkin pennuille ja muuten heikkokuntoisille koirilla. Tavallisesti parvoviruksen oireita ovat ruokahaluttomuus, oksentelu, kuume ja ripuli. Ripuli on usein alussa limaista ja myöhemmin muuttuu veriseksi. Taudin itämisaika on noin 4-7 vuorokautta.
  • Tarttuva maksatulehdus: Maksatulehduksen aiheuttaa adenovirus-1 (CAV1). Tauti itää noin 6-9 vuorokautta. Tarttuvan maksatulehduksen oireita ovat kuume, oksentelu, ripuli, ruokahaluttomuus, limakalvojen kellertyminen, verenvuodot ja väsymys. Lisäksi koira saattaa juoda tavallista enemmän.
  • Rabies eli raivotauti: Raivotaudin oireet johtavata hoitamattomana aina kuolemaan. Tauti voi itää viikkoja tai jopa kuukausia. Virus hakeutuu hermoihin ja aivoihin ja johtaa lopulta lihasten toimintakyvyttömyyteen ja hengityshalvaukseen. Raivotautia ei tavallisesti esiinny Suomessa, mutta maahan tulevat eläimet voivat kantaa sitä mukanaan.