Koiran koulutus – Miten ja miksi kouluttaa koiraasi

Koiran koulutus – Miten ja miksi kouluttaa koiraasi

Koirat ovat innokkaita oppimaan pienestä pitäen (jotkut kasvattajat aloittavat alkeellisen kouluttamisen pennun ollessa vain viiden viikon ikäinen), joten koskaan ei ole liian aikaista aloittaa kouluttamista.

Voit aloittaa pentusi kouluttamisen opettamalla sille hyvät käytöstavat vaikka saman tien hänet kotiin haettuasi. Jokainen vuorovaikutus pennun kanssa on tilaisuus oppia, ja pienen ohjauksen kautta voit auttaa häntä ymmärtämään tärkeitä asioita, kuten sen, kuinka uutta tuttavuutta tervehditään ilman hyppimistä, tai kuinka odottaa ruokaa kiltisti, tai mihin hampaita saa käyttää.

Luomalla saumattomia tapoja arkeen ja olemalla vuorovaikutuksessa koirasi kanssa valmistat teidät tulevaisuuden koulutusta varten. Lisäksi on helpompi lisätä pentusi käytökseen positiivisia asioita, kuin opettaa pois huonoja tapoja.

Miksi koiraa pitää kouluttaa?

Ilmeisimmät syyt koiran kouluttamiseen ovat hyvän käytöksen juurruttaminen ja huonojen käytösten kehittymisen estäminen, mutta on monta muutakin syytä, miksi koiran kanssa työskentely on tärkeää, kuten:

 • Elämäntaidot: Koirasi kouluttaminen antaa teille yhteisen kielen ja opettaa koiraasi kulkemaan maailmallamme.
 • Vapaus: Koirasi kouluttaminen on sen passi maailmalle. Hyvin koulutetut koirat pääsevät helpommin paikkoihin ja tapaavat uusia ihmisiä, sekä saavat enemmän seikkailuja noudattamalla sääntöjä.
 • Lähettilästaidot: Koirat ja ihmiset viihtyvät hyvin käyttäytyvän hauvan lähellä.
 • Mielenrauha: Kun koirasi on hallinnut koulutukset, sinun ei tarvitse pelätä, että se juoksisi ulos ovesta palaamatta takaisin, tai ettei se vedä sinua hihnassa kunnes olkapääsi revähtää.
 • Yhteyden luominen: Peruskoulutusten suorittaminen yhdessä auttaa sinun ja parhaan ystäväsi suhteen syventämisessä.
 • Henkinen harjoitus: Koiran täytyy treenata fyysistä ja henkistä olemustaan. Vaikkei moni perinteinen harjoitus vaadi paljoakaan fyysista panostusta, saattaa harjoituksen henkinen puoli uuvuttaa riehakkaimmankin koiran.

Milloin aloittaa koiran kouluttaminen

Ajatus ajankohdasta, jolloin pennun kannattaa aloittaa muodollinen koulutus, ottaa huomioon koiran sosiaalisoinnin jaksot. Perinteisen neuvon mukaan kannattaa odottaa, kunnes pentu on saanut kaikki mahdolliset rokotteet, mutta nyt on ymmärretty, että riski koiran epäsosialisuuteen on läsnä liian pitkään odottaessa. American Veterinary Society of Animal Behaviourin mukaan pentu voi aloittaa koirakoulun jo seitsemän, kahdeksan viikon ikäisenä. Pennun tulisi saada sarja rokotteita viikkoa ennen ensimmäistä tuntia, sekä matolääkitys, ja rokotuksissa pitäisi pysyä ajan tasalla.

Hyväksytyt kouluttamismenetelmät

Koiran kouluttaminen on muuttunut paljon viimeisen 25 vuoden aikana, ja tätä nykyä tiedämme paljon enemmän koiran oppimistavoista, ja siitä, millaiset menetelmät motivoivat parhaiten. Vaikka ennen koiran kouluttaminen on perustunut pitkälti siihen, että sinä olet suhteenne “alfa”, ja on käytetty välineitä kuten kuristuspantaa, käyttäytymiseen perustuva tiede todistaa, että paljon tehokkaampi kouluttamismenetelmä on kulkea positiivisuuden kautta, jossa molemmat osapuolet toimivat yhdessä tavoitteen saavuttamiseksi.

Positiivinen vahvistaminen on inhimillisten järjestöjen, eläinlääkintäyhdistysten ja koiravalmentajien ehdottama menetelmä. Tämäntyyppinen kouluttaminen keskittyy haluttujen käyttäytymisten palkitsemiseen käyttäen jotain, jolla on arvoa koiralle (yleensä herkkupaloja), sekä epätoivottujen käytösten poistamiseen ilman, että käytetään fyysisiä rankaisuja tai pelottelua.
Naksutinkoulutus on mainio tapa hyödyntää positiivista vahvistamista. Naksutin, pieni laite, joka pitää täsmällistä ääntä, ilmoittaa, milloin koira on suorittanut oikean toiminnan, ja josta saa herkkupalkkion. Kun koirasi hallitsee käyttäytymisen, voit vierottaa sen pois naksuttimen käytöstä ja laittaa sen pois, kunnes on taas aika oppia jotakin uutta. Naksutinkoulutusta voidaan käyttää alkeelliseen koulutukseen, kuten “istu”, “maahan”, ja “tule” -komentoihin, sekä vaativimpiin käytösmuutoshaasteisiin, kuten hihnassa nykimiseen.

Koiran kouluttamisen työkalut

Koiran kouluttamisen aloittamiseen tarvitset:

 • Koiranpanta tai valjaat: Valitse panta tai valjaat, jotka eivät purista eikä kiristä. Koiran pitäisi tuntea olonsa mukavaksi pannassa.
 • Oikean pituinen koiran talutushihna: Valitse hihna, jonka pituus on noin 120-180 cm; Lyhyempi ei välttämättä anna koirallesi tarpeeksi tilaa pissapaikan löytämiseksi, ja pitempiä saattaa olla vaikea hallita.
 • Herkkupaloja: Käytä jotain kosteaa ja lihaisaa, jotain josta koirasi todella pitää.
 • Koiranaksutin: koulutustyökalu, joka tekee koulutuksesta leikkiä
 • Kori: Tämä on koirasi toinen koti, jossa et voi vahtia häntä, ja jota käytetään sisäsiisteyden opetteluun.

Sisäsiistiksi opettelu

Koirasi voi oppia sisäsiistiksi nopeasti, olettaen, että pidät kiinni aikatauluista, sekä vahdit pentua ja palkitset sitä onnistuneesti. Tarkkailu vaatii jatkuvaa huomion kiinnittämistä pentuun, jotta voit huomata pissallelähdön tarpeen signaalit. Käytä sopivan kokoista koria niitä hetkiä varten, kun et voi tarkkailla pentua, sekä myös päikkäri- ja nukkumaanmenoaikoihin. Pennun elämän aikataulutus helpottaa sitä ennakoimaan, ja pystyt havainnoimaan sen pisuttelutottumukset.

Aikatauluta pennun ruokailu, päikkärit, leikkiminen, sekä tietenkin ulkoilut. Pidä huoli, että olet läsnä jokaisella pissareissulla ja palkitse pentu välittömästi onnistuneen toimituksen jälkeen. Jos venytät palkinnonjaon kotiinpaluuseen, pentu ei osaa yhdistää sitä ulkona pissaamiseen. Etsi lisää vinkkejä hakusanalla “Kuinka opettaa koira sisäsiistiksi”.

Milloin turvautua asiantuntijaan

Kouluttamisen tulisi olla miellyttävä kokemus sekä sinulle että koirallesi. Matkalla parempiin käytöstapoihin on kuitenkin oletettavissa haasteita, mutta jos huomaat olevasi jatkuvasti turhautunut, on aika hankkia apua. Turhautumisesta ei ole pitkä matka vihaan, etkä luultavasti saa aikaan tuloksia ollessasi kiehumispisteessä.

Ammattiavun hankkimista kannattaa harkita myös silloin, jos koiran käytös saa sinut hermostuneeksi (esim. muriseminen tai pureminen), varsinkin jos taloudessa on pieniä lapsia. On turvallisinta aloittaa käyttäytymismuutos ammattilaisen avustuksella, kun koira näyttää ongelmallista käyttäytymistä eikä odottaa näiden piirteiden juurtumista. Kuten sanotaan, koira harvoin oppii pois ongelmakäyttäytymisestä, mutta oppii niitä helposti.

Lopuksi sanottakoon, että on ok myöntää tarvitsevansa kannustusta koiran kouluttamiseen. Hyvä kouluttaja auttaa sinua taklaamaan takaiskut ja antaa sinulle lempeitä tönäisyjä jos jumiudut, sekä auttaa sinua pääsemään tavoitteisiin. Hankkimalla jonkun, joka pitää sinut tilivelvollisena, on hyvä tapa varmistua siitä, että sinä ja koirasi saatte tarvittavan koulutuksen!