Loma & koiralle hoitaja – mihin jättää koira loman ajaksi

Loma & koiralle hoitaja – mihin jättää koira loman ajaksi

Koira vaatii lenkitystä, seuraa ja ruokaa päivittäin. Mutta kuinka tämä yhtälö toimii silloin, kun perhe on lähdössä lomamatkalle? Koiraa ei kuitenkaan voi ottaa mukaan kaikille reissuille, vaikka mieli tekisi. Koiralle täytyy siis löytää sille sopiva hoitopaikka. Koira tulee viettämään hoitopaikassa ehkä päiviä tai vaikka viikon, joten hoitopaikan pitäisi olla sellainen, jossa koira viihtyy eikä ala osoittamaan stressin merkkejä. Koiran ei tarvitse olla este lomamatkalle, mutta mitä kaikkia vaihtoehtoja koiranomistajalla on? Nykyään vaihtoehtoja on erilaisia, joten jokaiselle koiralle voi löytyä se itselle sopiva paikka.

Lähipiiri

Moni lomalle lähtijä alkaa miettimään koiralle hoitopaikkaa ensisijaisesti lähipiiristä. Se onkin ehkä se helpoin ja halvin ratkaisu. Koirakin voi viihtyä hyvin tuntemansa henkilön luona. Ystävien ja sukulaisten kanssa pystyy yleensä joustavastikin sopia koiranhoidosta ja sen mahdollisesta korvauksesta. Läheiset myös mahdollisesti tuntevat koiran ja sen tavat ja siitä on hyötyä loman aikana. Omistaja voi olla varma, että koira on hyvissä ja tutuissa käsissä ja lomasta voidaan nauttia täysin rinnoin.

Läheisten kanssa mahdolliseksi ongelmaksi voi kuitenkin muodostua taloudessa asuva kissa tai muu lemmikki, joka ei tule koiran kanssa toimeen. Lisäksi taloudessa saattaa olla koiralle allergisia henkilöitä, joka voi estää hoitoon ottamisen. Toinen koira voi joskus tuottaa ongelmia, sillä kaikki koirat eivät tule keskenään toimeen. Monet kuitenkin tulevat eikä ongelmia välttämättä tule lainkaan. Kysy siis läheisiltäsi, olisivatko he valmiita huolehtimaan parhaasa ystävästäsi lomasi ajan.

Olisiko mahdollista, että joku tuttavapiiristäsi tulisi teille asumaan koiran kanssa lomanne ajaksi? Koiran ei tarvitse lähteä kotoa mihinkään ja hoito tapahtuisi samoin kuin ennenkin, mutta vain eri henkilön toimesta. Hoitajaksi kannattaa toki valita sellainen henkilö, jonka koira tuntee jo entuudestaan, jotta koira ei tuntisi reviiriään uhatuksi tuntemattoman tullessa kotiinne. Koiraa hoitavalle henkilölle tulee antaa riittävät neuvot koiran ruokailuun ja allergioihin liittyen. Jos koiralla on pelkoja, kannattaa niistä mainita, jotta yllätyksiä ei tulisi.

Koirahoitolat

Yksi vaihtoehto on koirahoitola. Niitä löytyy paljon erilaisia. Yksi koirahoitolan tyyppi on hoitola, jossa on useita koirahäkkejä samassa tilassa. Häkissä asuminen kuulostaa alkuun tylsältä, mutta tällaisissa hoitoloissa on tarjolla erilaisia palveluja, joita koiranomistaja voi tilata varatessaan koiralle hoitopaikkaa. Tällaisia palveluita voi olla mm. lenkitys, hampaiden hoito, trimmaus tai koulutus. Koiran ei tarvitse siis tylsistyä häkissä, vaan aktivointia on niin paljon kuin on tilattu.
Koirahoitolat tarjoavat koirille erilaisia lomapalveluita, joissa on mahdollisuus saada koulutusta vaikka joka päivä. Lisäksi seurana on muita koiria, mikäli koira tulee toimeen toisten koirien kanssa. Ajat ovat siis todella muuttuneet ja koirille saa varattua lähes samanlaisia lomia kuin ihmisillekin. Tämä ilahduttaa varmasti monia lomalle lähtijöitä ja vähentää koiran hoitoon jättämisestä aiheutuvaa stressiä.

Kuulostaa hyvältä, eikö? Häkkihoitoloissa koirat ovat kuitenkin häkeissä, joissa ei ole välttämättä juurikaan sisustusta ja ne eivät pääse tekemisiin muiden koirien kanssa, vaikka kuulevat ja haistavat ne. Tällainen hoitotapa ei välttämättä sovi jokaiselle koiralle, vaikka moni koira kuitenkin pärjää tällaisessa ympäristössä. Häkkihoitoloiden häkkioloja helpottaa samat rutiinit kuin kotonakin. Rutiineista voidaan sopia koirahoitolan henkilökunnan kanssa, jolloin ne voidaan pitää suhteellisen samanlaisina kuin kotonakin.

On olemassa myös kodinomaisia koirahoitoloita, joissa koirilla on kokonaisia omia huoneita. Koirien huoneet on sisustettu kuten tavalliset kodit ja koirilla on mahdollisuus loikoilla sohvalla tai sängyllä.

Palkkaa hoitaja

Koiranhoitajaksi voi palkata myös hoitoa tarjoavan henkilön. Hoitajien ilmoituksia voi löytää esimerkiksi alueesi Facebook-ryhmistä. Moni nuori etsii kesätöikseen koiranhoitoa tai -harjausta. Kannattaa tietenkin miettiä, voitko luottaa koirasi kenen tahansa hoitoon. Omaan kotiin ei ehkä kannata päästää tuntemattomia. Jos palkkaat teini-ikäisen hoitamaan koiraasi, tulisi asiasta sopia ehdottomasti teinin lisäksi tämän vanhempiensa kanssa.

Koiranhoitajia löytyy myös niille erikoistuneilta nettisivuilta. Tällaiset sivustot toimivat niin, että koiranomistaja pääsee selaamaan oman alueensa lemmikinhoitajia. Sivustolle ilmoittautuneet hoitajat voivat olla joko itse koiranomistajia tai he omaavat kokemusta hoidosta. Pääset myös itse keskustelemaan hoitajan kanssa, jolloin saat kysyttyä itseäsi askarruttavia asioista. Kun olet mielestäsi löytänyt koirallesi sopivan hoitajan, voit hoitaa maksun palvelun kautta. Saat peruutustapauksissa rahasi takaisin.

Tällaisissa palveluissa muiden koiranomistajien antama palaute on tärkeää. Niistä huomaat, onko kaikki sujunut asiallisesti ja huomaat mahdolliset ongelmakohdat. Palvelut tarjoavat apua myös eläinten hoitajille. Jos koiran kanssa sattuu esimerkiksi onnettomuus tai koira sairastuu kesken hoidon, saa hoitaja ohjeet lemmikin eläinlääkäriin viemiseksi. Lomasi jälkeen voit jättää oman palautteesi käyttämästäsi hoitajasta ja näin muut koiranomistajat näkevät, kuinka arvioit palvelun ja hoitajan.

Hoitajia löydät kätevästi esimerkiksi pawshake.fi tai tassuvahti.fi -sivustoilta.

Mitä tulisi ottaa huomioon

Hoitopaikkaa valitessa tulisi ottaa huomioon koiran luonne ja se, miten se tulee toimeen vieraassa paikassa, vieraan henkilön hoitamana.

Käy paikalla etukäteen koiran kanssa

Ihanteellista olisi, jos pääsisit koiran kanssa käymään etukäteen tulevassa hoitopaikassa. Vielä parempi, jos koira pääsisi käymään paikassa useamman kuin yhden kerran. Näin paikka ei tule koiralle yllätyksenä eikä siitä tunnu, että se olisi hylätty johonkin tuntemattomaan paikkaan, tuntemattomien käsiin.

Onko koira stressaaja?

Sijoittuuko lomamatka juuri uudenvuodenaatolle, jolloin paukutellaan koiran pelkäämiä raketteja vai sattuuko lomamatkan ajalle ukonilma, jota koira pelkää yli kaiken? Nämä kaikki kannattaa miettiä ja niistä tulisi keskustella tulevan hoitajan kanssa perinpohjin, jotta hoitopaikassa osattaisiin reagoida pelkotilanteisiin oikealla tavalla. Ennenkaikkea tilanteet voitaisiin ennakoida. Muista viedä koiran hoitopaikkaan koiran oma peti ja jotain, joka tuoksuu omalta kodilta. Tämä helpottaa koiran kotiutumista hoitopaikkaan. Monelle koiralle oma peti on korvaamaton. Olisi hyvä viedä mukana myös tuttuja nameja, jotta koira saisi syödä tuttuja turvallisia herkkuja. Vieraat herkut eivät välttämättä maistu outoon paikkaan tulleelle koiralle.

Onko hoitopaikassa muita eläimiä?

Kuinka koirasi reagoi nähdessään esimerkiksi kissan tai linnun? Onko turvallista viedä kissoja inhoava koira paikkaan, jossa on tällaisia eläimiä? Jos koira ei ole koskaan ollut tekemisissä lasten kanssa ja pelkää heitä, ei ole suotavaa viedä koiraa hoitoon lapsiperheeseen. Mieti siis koirasi luonne ja erilaiset tilanteet ennen hoitoon viemistä.

Yksi vai useampi yö?

Yksi seikka, joka ei välttämättä tule heti mieleen on se, ettei koiraa kannata viedä tuntemattomaan paikkaan vain yhdeksi yöksi. Koira voi stressata ensimmäisen vuorokauden aikana eniten ja näin se ei pääse kotiutumaan ja rentoutumaan lainkaan, vaan hoitoaika menee stressaten. Koiralle jää siis stressaava kokemus ja se taas voi vaikuttaa tuleviin hoitojaksoihin. Suositeltavaa on siis varata pidempi ajanjakso, jolloin koira ehtii rentoutumaan kunnolla.

Järjestä ajoissa!

Koiran hoitopaikka on asia, joka tulisi järjestää samoihin aikoihin, kun matkavarausta tehdään. Sitä ei kannata jättää viime tinkaan, jotta et tule valinneeksi ensimmäistä löytämääsi paikkaa. Haluathan varmistaa, että koirasi ei joudu sille huonoon paikkaan. Hoitopaikat täyttyvät muutenkin nopeasti, joten viime hetkeen jätetty hoitopaikan etsiminen voi johtaa siihen, että paikkaa ei yksinkertaisesti enää löydy. Ei ole kiva perua odotettua lomaa sen vuoksi, että koiran hoito unohtui. Onnea hoitopaikan etsintään!