Koiralle haitalliset ruoka-aineet

Koiralle haitalliset ruoka-aineet

Jokaisen koiranomistajan kannattaa olla tietoinen ruoka-aineista, jotka joutuessaan koiran elimistöön voivat aiheuttaa vakaviakin vaurioita. Monet näistä ovat täysin arkipäiväisiä aineksia, joita löytyy joka kodista. Kaikkien ruoka-aineiden myrkyllisyys ei ole välttämättä käynyt mielessäkään, sillä ihmiset nauttivat samoja aineita päivittäin. Ruoka-aineiden tai kasvien myrkyllisyys kannattaa ottaa huomioon myös silloin, kun koiran kanssa kyläillään tai jos joku tulee kotiinne hoitamaan koiraa lomamatkanne ajaksi. Kerromme hieman muutamista tavallisista ruoka-aineista, joita ei saisi koiralle antaa. On tärkeää tietää, miksi kyseiset ruoka-aineet eivät koiralle sovi.

Ihmisille herkkua, koiralle vaarallista

Suklaa on koiralle haitallista. Koiran elimistö ei pysty pilkkomaan kaakaon sisältämää teobromiinia. Tästä voi aiheutua oireita, kuten oksentaminen, ripuli, nopea ja epäsäännöllinen syke tai jopa epileptinen kohtaus ja kuolema. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän se sisältää teobromiinia. Oireiden aste riippuu myös koiran koosta. Pienelle koiralle jo 50 grammaa suklaata on vaarallista, kun taas isolla koiralla raja voi olla jopa 400 grammaa.

Ksylitoli on ihmiselle hyödyllistä, mutta koiralle vaarallista. Siitä on haittaa jo pienissä määrin – jopa alle gramma ksylitolia voi aiheuttaa koiralle vakavia oireita, kuten tajuttomuus ja kuolema. Ksylitoli aiheuttaa pitkäaikaisesti maksavauriota. Älä siis jätä purukumia koiran saataville, sillä niiden ahmiminen on vaarallista.

Rusinat ja viinirypäleet eivät sovi koirille. Niissä piilee munuaisvaurion riski ja rusinat tai viinirypäleet koiran vatsassa voivat aiheuttaa runsasta kaasua, joka voi johtaa vatsalaukun laajentumaan tai kiertymiseen. Vatsalaukun kiertymä voi johtaa koiran kuolemaan.

Pullataikina on lasten herkkua. Kukapa ei haluaisi hieman maistaa jo ennen pullien paistoa? Älä kuitenkaan anna pullataikinaa koiralle. Sen sisältämä hiiva on koiralle myrkyllistä. Koira voi alkaa oksentelemaan, ripuloimaan ja hoipertelemaan ja lisäksi sen vatsa voi turvota. Hiiva alkaa käymään vatsan sisällä, muodostaen alkoholia. Paljon pulla- tai sämpylätaikinaa ahminut koira tulee viedä eläinlääkäriin, sillä taikina jatkaa turpoamistaan koiran vatsassa.

Alkoholi ei myöskään sovi koiralle. Monet koirat pitävät oluesta ja markkinoilla on saatavilla koirille tarkoitettua alkoholitonta olutta. Koira saa alkoholimyrkytyksen huomattavasti nopeammin kuin ihminen, joten sitä ei saa antaa koirille edes pieninä annoksina. Mikäli koira on ehtinyt juomaan alkoholia, tulisi se oksennuttaa ja ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Päivittäisiä ruoka-aineita, jotka EIVÄT sovi koiralle

Sipuli on suomalaisten lähes päivittäin käyttämä ainesosa. Se ei kuitenkaan sovi koiralle. Sipulin ja valkosipulin sisältämä tiosulfaatti aiheuttaa punaisten verisolujen hajoamista, joka tarkoittaa käytännössä, että koira saa anemian. Edes keittäminen tai muu kypsentäminen ei vaikuta sipulin myrkyllisyyteen. Sipuleista sekä valkosipuli että tavallinen keltainen sipuli ovat molemmat haitallisia koirille. Kuivattu sipuli on siinä mielessä vaarallisempaa, että se on kuivaamisen seurauksena tiiviimpää, joten jo pieni määrä riittää aiheuttamaan myrkytysoireita. Sipulin aiheuttamat oireet ilmenevät yleensä vasta pari päivää sipulin nauttimisen jälkeen.

Suola ja sokeri ovat koiralle liikaa nautittuna haitallisia, aivan kuten ihmisellekin. Suola janottaa, nostaa verenpainetta ja voi aiheuttaa munuaisvaurioita. Sokeri taas voi altistaa koiran ylipainoon ja diabetekseen. Koira ei tarvitse suolaa tai sokeria, joten niitä ei tarvitse lisätä koiran ruokaan.

Avokado kuuluu monen suomalaisenkin keittiöön ja sitä lisätään moneen ruokaan, kuten salaatteihin ja leivän päälle. Avokadoa ei kuitenkaan kannata jättää koiran ulottuville, sillä se ei ole koiran ruokavalioon sopiva ruoka-aine. Avokadon syömisellä voi olla vahingoittava vaikutus sydänlihakselle. Avokadon suuri ja pyöreä kivi ei sovi koiralle sen vuoksi, että se ei sula ja voi aiheuttaa suolitukoksen. Samaten maissista jäänyt kova keskusta voi aiheuttaa suolitukoksen, joka poistetaan leikkaamalla.

Koiralle myrkylliset kasvit

Me ihmiset pidämme huonekasveista, mutta jos perheeseen kuuluu koira, kannattaa kasvin valinnan suhteen ottaa huomioon se, onko koiralla pääsyä kasvin luokse ja onko olemassa riski, että koira maistelisi kasvia esimerkiksi perheen ollessa poissa kotoa. Pieni koira ei ehkä pääse käsiksi kirjahyllyssä olevaan kasviin, mutta isompi koira voi yltää siihenkin. Ihmiselle myrkytön kasvi voi olla myrkyllinen koiralle.

Koiralle myrkyllisiä kasveja ovat mm. tulppaani, hyasintti, joulutähti ja amaryllis. Myrkylliset kasvit aiheuttavat koirille vatsan ärsyyntymistä ja vatsakramppeja. Jos syöty kasvi oli joulutähti, aiheuttaa se lisäksi limakalvojen ärsyyntymistä, jonka vuoksi koiran suu ja huulet täytyisi huuhtoa runsaalla vedellä. Atsalea löytyy monesta kodista ja se on myös yksi koiralle myrkyllisistä kasveista. Sen koiralle aiheuttamia oireita ovat mm. lisääntynyt kuolaaminen, ripuli tai kuolema.

Muita koiralle haitallisia kasveja ovat mm. kuunlilja, syklaami ja krysanteemi. Tiesitkö, että tomaatin lehdet, varret ja kukat ovat koiralle haitallisia? Ne voivat aiheuttaa heikotusta, sekavuutta, kuolaamista ja alhaista sykettä.

Jos koira on syönyt myrkyllistä kasvia, kannattaa sitä juottaa vedellä tai piimällä. Apteekista voi käydä ostamassa Antepsin-nimistä valmistetta, joka suojaa vatsaa. Jos koiran oireet ovat vakavia, ota yhteys eläinlääkäriin.

Ruoka-aineiden ja kasvien lisäksi myös nikotiini on myrkyllistä koiralle. Nikotiini lamaannuttaa koiran keskushermoston, joka taas johtaa hengitysteiden toimimattomuuteen ja lopulta kuolemaan. Älä siis jätä tupakkaa koiran ulottuville, vaan säilytä tuhkakuppia sellaisessa paikassa, johon koiralla ei ole pääsyä. Tupakkaa syönyt koira voidaan oksennuttaa vetyperoksidiliuoksen avulla (tästä lisää alempana).

Mitä tehdä, jos koira on syönyt jotain haitallista?

Jos epäilet koirasi syöneen jotain sille sopimatonta, voi koiraa oksennuttaa suolasta ja vedestä tehdyn paakun avulla. Muista, että tämä toimii vain, jos haitallisen ruoka-aineen syömisestä on kulunut alle kaksi tuntia. Työnnä suolapaakku koiran nieluun – tämä saa aikaan oksennusrefleksin. Ei kuitenkaan kannata toistaa tätä toimenpidettä, sillä myös suola on haitallista suurina määrinä. Toinen oksettamisessa käytettävä aine voi olla 3-prosenttinen vetyperoksidiliuos. Sen turvallinen annostus on 2 ml/painokilo ja se annetaan koiralle ruiskulla suoraan nieluun. Oksetusta saa kokeilla vain kerran ja vain toisella aineella, ei koskaan molemmilla. Varo myös aineen joutumista koiran hengitysteihin. Älä oksennuta koiraa, jos se on syönyt emäksistä tai hapokasta ainetta, sillä ne voivat vaurioittaa ylöstullessaan koiran ruokatorvea.
Muista, että oksetettavan koiran tulee aina olla tajuissaan, jotta vältettäisiin tukehtumisen vaara. Jotta oksentaminen olisi helpompaa, koiralle voidaan syöttää ensin jotakin pehmeää ruokaa. Tyhjällä vatsalla oksentaminen on vaikeampaa kuin täydellä vatsalla. Jos oksentaminen ei onnistu kotona, eläinlääkäri voi oksennuttaa koiran siihen tarkoitetun pistoksen avulla.
Koiranomistajan lääkekaapista tulisi aina löytyä lääkehiiltä tai vetyperoksidiliuosta. Niiden käyttö kannattaa kuitenkin aina varmistaa ensin eläinlääkäriltä. Lääkehiilen toiminta perustuu siihen, että se sitoo myrkylliset aineet itseensä. Lääkehiiltä ei anneta silloin, kun koira täytyy oksettaa. Oikea annostus on 2-5 g/painokilo.

Koiran yleisiä myrkytysoireita ovat kuolaaminen, läähätys, ravaaminen, kouristukset, kalpeat ikenet, hidastunut tai tihentynyt pulssi. Koiran omistajan tulisi tarkkailla koiran käytöstä ja normaalista poikkeavan käytöksen syy tulisi aina selvittää. Kyseessä voi olla vaarallinen myrkytys, joka voi vaatia välittömiä toimenpiteitä koiran hengen pelastamiseksi.

Eläinlääkäriin voi ottaa yhteyttä aina, kun koira tarvitsee apua. Eläinlääkäri kertoo puhelimessa, vaatiiko haitallisen aineen syöminen vastaanotolla käymistä. Hän voi lievässä tapauksessa neuvoa, kuinka hoidat koiraa kotona tai jos tilanne sitä vaatii, täytyy koiran kanssa lähteä vastaanotolle. Muista kertoa eläinlääkärille jo kokeilemistasi keinoista ja antamastasi lääkehiilestä tai vetyperoksidista.