Kissan rokotukset – Milloin kissa tulisi rokottaa

Kissan rokotukset – Milloin kissa tulisi rokottaa

Rokotusten merkitystä kissan kokonaisterveydelle ja pitkäikäisyydelle ei voida aliarvioida. Kissarokotteiden on lääketieteellisesti todistettu torjuvan tuhoisten ja kuolemaan johtavien kissan sairauksien hautumista ja leviämistä.

On tärkeää huomata, että aina lääkärit eivät noudata “yksi sopii kaikille” -protokollaa immuniteetin kohdalla, vaan he hoitavat jokaista potilasta yksilönä ja suosittelevat parhaita mahdollisia toimintatapoja tarkastelemalla jokaisen kissan riskitekijöitä, kuten ikää, yleiskuntoa ja elämäntapoja.

Tänne olemme koonneet joitakin usein kysyttyjä kysymyksiä ja niiden vastauksia, jotta voisit ymmärtää paremmin kissojen rokotteita. Tämä on tarkoitettu vain yleiseksi johdannoksi kissojen rokotuksiin, joten ota yhteyttä eläinlääkäriisi saadaksesi lisätietoja kissasi rokotuksista.

Ovatko kissanpennun ja kissan rokotteet tarpeellisia?

Vastaus on kyllä. Lemmikin omistaja on vastuussa kissansa hyvinvoinnista – tähän kuuluu sen onnellisuus ja pitkäikäisyys. Kissarokotukset ovat olennainen osa pitkäikäisyyden yhtälöä. Niiden on lääketieteellisesti todistettu estävän erilaisia salakavalia sairauksia.

Ovatko kissan rokotteet pakollisia laissa?

Se vaihtelee maan mukaan. Vesikauhun rokotus on yleensä se, joka vaaditaan. Tämä johtuu lähinnä sen leviämisnopeudesta, sekä siitä, että vesikauhu uhkaa ihmistäkin. Vaikka muita kissojen rokotuksia ei vaadita laissa, ovat ne silti tärkeitä, sillä ne suojaavat kissaasi vakavilta taudeilta.

Mitä rokotuksia suositellaan?

Suomessa kissat rokotetaan tavallisimmin kissaruttoa (panleukopeniavirus) ja kissaflunssia (herpes-, calicivirus ja klamydia) vastaan. Sinun pitäisi keskustella seuraavalla vierailulla siitä, mitä rokotuksia kissasi tarvitsee.

Lisäksi seuraavia rokotuksia suositellaan kuitenkin yleisesti:

 • Kissarutto
 • Rinotrakeiitti
 • Kalikivirus
 • Bordetella
 • Kissan leukemiavirus
 • Vesikauhu

Mitkä ovat suositellut kissan rokotuksen ajankohdat?

Kissan rokotukset ovat riippuvaisia useista tekijöistä, kuten olemassa olevista sairauksista, sekä sisä- tai ulkotilanteista. Sinun tulisi aina keskustella näistä tekijöistä eläinlääkärin kanssa selvittääksesi, milloin kissan pitäisi ottaa rokote. Olemme kuitenkin listanneet karkean rokoteaikataulun keskiverrolle sisäkissalle:

Kissanpennun rokotteet

 • 8–9 viikkoa: kissarutto- ja flunssarokotte eli kolmoisrokote (ennen pennun luovutusta)
 • 12 viikkoa: kissarutto- ja flunssarokote eli kolmoisrokote (ennen pennun luovutusta)
 • 16-20 viikkoa: kissarutto- ja flunssarokote ja tarvittaessa rabies- eli raivotautirokote

Ensimmäinen tehosterokotu annetaan tavallisesti viimeistään vuoden kuluttua penturokotuksista. Vahviste sisältää kolmoisrokotteen (kissarutto- + flunssarokote) ja tarvittessa rabies-rokotuksen.

Aikuisen kissan rokotukset

Tavallisesti Suomessa aikuiset kissat rokotetaan 1-3 vuoden välein riippuen kissan yksilöllisestä tartuntariskistä ja käytetystä rokotemerkistä.

Keskustele eläinlääkärisi kanssa seuraavalla vierailullasi, jotta voit määrittää sopivan rokotusohjelman kissallesi. Muista, että suositukset vaihtelevat kissan iän, rodun ja terveydentilan mukaan, sekä kissan mahdollisuudesta altistua taudille, rokotteen tyypistä, onko kissa käytetty jalostukseen, ja maantieteellinen alue, jossa kissa on elää tai vierailee.

Onko kissan rokotuksissa riskejä?

Rokotteet stimuloivat kissasi immuunijärjestelmää luodakseen suojan tietynlaisia tartuntatauteja vastaan. Tämä saattaa aiheuttaa joitakin lieviä oireita, jotka vaihtelevat rokotusalueen kipeilystä kuumeeseen ja allergiseen reaktioon. Kissan rokotteet voivat aiheuttaa muitakin riskejä, kuten injektiokohdan kasvaimia tai immuunitautia, mutta tällaiset tapaukset ovat erittäin harvinaisia, ja ne voidaan yhdistää aiempiin geneettisiin ja terveydellisiin olosuhteisiin. Koska pistoskohdan reaktiot ovat mahdollisia, annamme jokaisen rokotteen tiettyyn paikka, joka on merkitty kissan terveystietoihin.

Tosiasia on, että rokotusten hyödyt voittavat riskit mennen tullen. Kissarokotteet ovat pelastaneet lukuisia henkiä ja ovat elintärkeä osa kissojen sairauksien taistelussa. Negatiivisten sivuvaikutusten mahdollisuus on olemassa, kuten missä tahansa lääketieteellisessä hoidossa. Useimmissa tapauksissa riskit ovat paljon pienempiä kuin sairauden riskit.

Onko joitain kissarokotteen sivuvaikutuksia, joita minun tulisi pitää silmällä?

Useimmilla kissoilla ei ole mitään haittavaikutusta rokotteen saamisesta. Jos kissasi reagoi rokotteeseen, se on yleensä vähäistä ja ohimenevää. Sinun pitäisi kuitenkin tarkkailla seuraavia oireita, jotka saattavat viitata kissan rokotteen kielteisiin sivuvaikutuksiin:

 • Kuume
 • Vaikea letargia
 • Aivastelu (nenään annettava Bordetella-rokote)
 • Ruokahalun menetys
 • Oksentelu
 • Ripuli
 • Injektiokohdan turvotus ja punoitus
 • Ontuminen
 • Nokkosihottuma

Jos epäilet kissaasi kärsivän rokotteen sivuvaikutuksia, soita meille välittömästi, jotta voimme auttaa sinua selvittämään, tarvitaanko erityistä huolellisuutta.

Milloin minun tulisi hankkia rokotteet kissalleni?

Jos hankit kissan kasvattajalta, on se todennäköisesti saanut jo ensimmäiset rokotukset. Keskustele siis kasvattajan kanssa milloin ja mitä seuraavaksi rokotetaan. Tarvittaessa on aina suositeltavaa käydä eläinlääkärillä keskustelemassa uuden kissan terveydentilasta ja rokotuksista.

Kuten todettua, aikuisen kissan rokotussuunnitelma, johon kuuluu säännölliset tehosterokotteet, suunnitellaan vuosi sen jälkeen, kun kissanpennun rokotussuunitelma on suoritettu.

Kuten minkä tahansa muun immunisointiprotokollan kanssa, kissan rokotusaikataulua on noudatettava poikkeamatta, jotta kissasi säilyisi terveenä ja hyvinvoivana koko elämänsä ajan. Emme voi hallita kaikkia terveysongelmia, mutta voimme ehkäistä enemmistön tartuntataudeista asianmukaisella rokoteohjelmalla.